Photocredits: Julia Caesar
Je kent het vast wel. Iemand komt naar je toe, of belt je op met de mededeling ‘Ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws, wat wil je als eerste horen?’. Hier is geen goed antwoord op te geven en eigenlijk maakt het ook niet zoveel uit. Of je nu eerst het goede of eerst het slechte nieuws hoort, het slechte nieuws zal hoogstwaarschijnlijk de overhand nemen.
Dit komt omdat ons brein is geprogrammeerd met een zogenaamde ‘negativity bias’. Of de intensiteit van het goede nieuws nu net zo groot, of zelfs groter is dan het negatieve nieuws, maakt niet uit. Het negatieve nieuws heeft hoogstwaarschijnlijk meer impact op je gemoedstoestand, je emoties, jouw bewustzijn.
Slecht nieuws blijft ook langer bij je hangen. Denk bijvoorbeeld aan een berisping van je baas, hoe lang blijft dit wel niet in je gedachten hangen en terugkomen, terwijl je dat compliment van diezelfde baas al zo goed als vergeten bent? Iemand die een nare ervaring heeft gehad met een kat of hond, vergeet al snel de 10 honden en katten die hartstikke lief waren en heeft toch een klein trauma opgelopen.
Dit alles hoort bij de negativity bias of in het Nederlands ook wel de negativiteitsfout genoemd. Naar dit fenomeen is al heel veel onderzoek verricht, want waar komt dit vandaan en waarom bestaat dit?
Tijdens de onderzoeken bleek ook dat mensen een grotere afkeer hebben van verliezen dan dat ze getriggerd zijn of worden om te winnen. Denk bijvoorbeeld aan kansspelen op televisie waar je kunt doorspelen om veel geld te winnen, maar hiermee ook het reeds verdiende geld weer keihard kunt verliezen. De meeste mensen kiezen uiteindelijk voor het lagere bedrag en stoppen op tijd met het spel, om maar niet met de tegenslag van het verliezen te hoeven omgaan.
De functie van dit alles is simpel, we zijn namelijk geprogrammeerd om te overleven. Om te kunnen overleven moet je bedreigingen tijdig herkennen om je gedrag zodanig te kunnen aanpassen dat je ‘overleeft’. Op zich een heel erg nuttig fenomeen, behalve dat we het dan iets te ver toepassen. Die berisping van je baas heeft volgens onderzoek maar liefst vijf complimentjes nodig om het te doen overtreffen. En zo kun je jezelf natuurlijk behoorlijk gek maken. Wat je het beste kunt doen om deze negativity bias te omzeilen is simpelweg relativeren. Proberen alles iets minder zwaar in te zien en genieten van de kleine dingen in het leven. Wie weet helpt het jou ook wel om te beseffen waar dit nare gevoel vandaan komt. Dat is simpelweg jouw negativity bias die de overhand neemt, je bent aan het overleven.
Het goede nieuws? Deze negativity bias blijkt minder invloed te hebben naarmate je ouder wordt. Ouderen blijken beter te kunnen relativeren en deze negatieve spiraal los te kunnen laten. Met de jaren zal je dus steeds positiever om kunnen gaan met tegenslag en/of slecht nieuws.
Dit blog is geschreven door gast blogger Daisy van www.diyaata.com
Mijn naam is Daisy, 28 jaar en gek op reizen, mijn twee kattenkinders, beauty en uiteraard schrijven. Op mijn persoonlijke lifestyle blog komen deze onderwerpen dan ook continue aan bod. Toveren met letters, zinnen en foto’s is mijn passie.